De Windcentrale - eigen windenergie

Door SLC op zondag 31 december 2017 07:30
Categorie: Energie, Views: 2.745

Sinds enkele jaren heb ik windenergie uit eigen bron ten behoeve van mijn privé verbruik.

Ik heb helaas geen mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen dus bleef er dit alternatief over om op eigen investering energie te betrekken. Ik doe dit niet voor het geld maar uit principe. Ik hoop ooit in de toekomst mijn winddelen te kunnen ruilen of verkopen tbv een lokaal initiatief omdat dit mijn voorkeur heeft. In een nog later stadium zou ik ook gas willen betrekken uit eigen bron maar dat schijnt nog niet mogelijk te zijn op grote schaal.

Via Greenchoice kon je destijds inschrijven voor zogenaamde winddelen. Dat zijn "stukjes" windmolen die een waarde hebben van 500 kilowatt uur per jaar. De kostprijs verschilt per molen waarvoor je kon inschrijven omdat de levensduur van de molen kan verschillen. Het uiteindelijk bedrag dat je betaald hangt dus o.a. af van de hoeveelheid te verwachten jaren dat de windmolen nog mee zal gaan. Is dat langer dan betaal je ook meer. Ook zit er verschil bij inschrijving tussen de eerste deelnemers en de later instappers. Dat verschil is imho eigenlijk een beetje te groot. De eerste winddelen kosten 350 euro terwijl de latere winddelen slechts 200 euro kosten. Er kan best wat verschil zitten in de nog te verwachten levensduur van de molen maar 150 euro extra is wat te veel.

Naast de aanschafprijs per winddeel betaal je ook jaarlijks de kosten voor het onderhoud en de verzekering. Dat komt in mijn geval neer op 20 euro per jaar. Naast de 200 euro aanschafprijs van het winddeel zelf.

De jaar overzichten van Greenchoice zijn erg overzichtelijk en tot dusver het beste leesbaar van alle energie leveranciers. De opbrengsten van de winddelen staan er netjes in verwerkt en je krijgt ook nog een klein stukje belasting voordeel (enkele procenten). Bij lange na dus niet, de maar gedoogde, belasting ontduik regeling waar zonnepaneel eigenaren fijn misbruik van blijven maken maar dus nog steeds wel een klein, maar in ieder geval legaal, voordeeltje.

De winddelen halen gemiddeld ruim boven de 95 procent van hun verwachte energie opbrengst en ze draaien ook veel vaker dan molens waar geen garantie zit op qua werking via onderhoud contracten (veel windturbines draaien op subsidie misbruik en dat is triest genoeg). Het interesseert de eigenaar totaal niet of ze wind produceren als ze maar subsidie genereren......

Dit jaar halen mijn winddelen bijna de 100 procent dus dat is heel netjes. Met aankomende hogere energieprijzen voor 2018 scheelt het in ieder geval dat de eindafrekening volgend kan rekenen op goede inkomsten vanuit de windturbine !

https://tweakers.net/ext/f/ERykpRmHlNXqeVgaXFWQhA9J/full.jpg

Volgende: RGB LED-strip 150 leds, Remote @ 14,95 12-'17 RGB LED-strip 150 leds, Remote @ 14,95

Reacties

Reageren is niet mogelijk